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31 August 2010

-
Lazy Acres Manufactured Home Owners Committee
91 Exeter Street
TORQUAY QLD 4655

-
Dear

Thank you for your letter of 28 July 2010 to the Energy Ombudsman Queensland (EOQ)
concerning the service fee charged by the Department of Housing and Homelessness
Services (DHHS). As on-supply matters between tenants and caravan park owners are not
within the jurisdiction of the EOQ, you letter was referred to the Department of Employment,
Economic Development for response.

It appears from your letter that the residents of Lazy Acres Caravan Park are paying for
electricity under an 'on-supply' arrangement with the caravan park owner (in this case
DHHS). By way of background, the Electricity Act 1994 (the Act) allows the owner or
occupier or user of premises to become an 'on-supplier', who can supply and sell electricity
to the occupants of the premises (the receivers). It is common for caravan park owners to
engage in the on-supply of electricity to their tenants. The Act contains provisions that must
be followed in the on-supply of electricity to the receivers.

Regarding your comments that Ergon Energy only reads the meters at the front of the park,
I would note that, Ergon Energy's responsibility stops with the main meters that connect the
caravan park's private supply network to Ergon Energy's distribution network. The
operation and maintenance of the privately owned network within the boundary of the
caravan park is the responsibility of DHHS. DHHS is a customer of Ergon Energy and is
charged for supply of electricity to the main meters. DHHS then charges the residents of
the caravan park for the on-supply of the electricity to each of their premises.

I note your concerns that the 'meter reading' fee is being paid to DHHS. This fee is
classified as the service fee. From your letter, I understand that each account is charged an
amount equivalenf to the regulated uniform tariff (price), specifically, Tariff 11 (Domestic
light and power). A service fee is part of this regulated tariff and applies per metering point
as set out in the Queensland Government Gazette of tariffs for non-market electricity
customers.

Department of Employment Economic
Development and Innovation
PO Box 15216

City East
Queensland 4002 Australia
Telephone +61738980375
Facsimile +61 732383088
Website www.deedLqld.gov.QU
ABN 24 830 236 406



The Electricity Act 1994 (the Act), Section 20J stipulates that if there is a relevant retail
entity for the supply, the rate of charge must not be more than the lowest rate the receiver
would have paid for the consumption had the receiver been a non-market customer of the
entity.

It should be noted that each separate tariff has its own service fee or minimum payment,
which in part recover costs associated with the provision of retail services for each electricity
tariff. The minimum payments and service fees set out under each tariff are not cost
reflective, but simply recognise that there are fixed costs associated with providing retail
services. These costs are associated with things such as billing, information technology,
administrative costs and meter reads. A recent review of tariffs undertaken by the
independent economic regulator, the Queensland Competition Authority (QCA), found these
fixed charges and minimum payments were below cost recovery.

As you may be aware Tariff 11 is made up of two components, one being the rate per
kilowatt hour for electricity consumption and secondly a service fee charged per metering
point, per month. The service fee makes up part of the tariff rate and therefore cannot be
charged in isolation. Please find attached a copy of the Queensland Government Gazette
which will highlight the service fee that is applicable to Tariff 11.

I note your comment stating DHHS is not able to profit from the supply of electricity, under
the Manufactured Homes (Residential Parks) Act 2003. This fee has been checked in
accordance with the regulated tariff rates. The $8.22 charge is consistent with Tariff 11
standard fee including GST for a service fee per metering point, per month. From the
information provided there is no evidence that DHHS is making a profit from the service fee
and for that reason is not in breach of the Electricity Act 1994.

If you wish to have this matter investigated further you can contact the Department of
Justice and Attorney-General - Body Corporate and Community Management (BCCM) on
telephone 1800060 119 or via email at BCCM@justice.qld.gov.au.

Please find attached a copyof the 'Ready Reckoner' for your perusal and future information.
This will highlight the maximum charges applicable to residents of the caravan park.

Thank you for bringing this matter to my attention and I trust this information is of assistance.
Should you have any further enquiries, please contact Ms Amy Flynn, Energy Sector
Monitoring of the Department of Employment, Economic Development and Innovation on
telephone 3237 1130.

FRANK WALDUCK
Group Manager
Energy Sector Monitoring
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